Tersamonia

Chocolatist

Chocolatist

Înscrie-te la o degustare specială de VIN și CIOCOLATĂ

Vă invităm alături de Tersamonia şi Chocolatist să vă bucuraţi de minunatele arome, gusturi şi texturi.

Rezervă ACUM!


CIOCOLATĂ ȘI VIN

 

9 din 10 persoane iubesc ciocolata. A zecea întotdeauna minte, spunea  John Q. Tullius. Așadar nu voi încerca să vă fac să iubiți ciocolata și mai mult ci doar vă prezint ingredientele, beneficiile și câteva trucuri pentru a vă putea bucura pe deplin de această hrană a zeilor.

Într-un topul celor mai bune replici din filme din toate timpurile face parte și o  frază din „Forrest Gump” cănd personajul interpretat de Tom Hanks în 1994 povestește:”Mama spunea mereu că viaţa este ca o cutie cu bomboane de ciocolată. Niciodată nu ştii ce urmează să primeşti „

V-ati întrebat vreodată care sunt ingredientele dintr-o ciocolată de calitate? Sau cum poate ciocolata albă sa fie numită „ciocolată” când nu este maronie? (ciocolatie). Am stat de vorbă cu Aura Tobescu, ciocolatier acreditat de Academia Callebaut din Belgia. Ea produce delicatese din ciocolată cu multă pasiune și știință.

Ei bine, o rețetă bună pentru o ciocolată obișnuită  (ciocolata neagră sau amăruie) ar conține în mod normal 30% zahar, care a fost fin măcinat, în jur de 70% lichior de cacao care ar include aproximativ 30% unt de cacao și o cantitate mică de lecitină și de extract de vanilie pură (în jur de 1% în total).
Ciocolata cu lapte produsă în masă se obține de obicei din aproximativ 10% pastă de cacao, 23% unt de cacao, 40% zahar și aproximativ 26% lapte solidificat, precum și cantități mici de emulsificatori și arome.
Ciocolata albă nu contine cacao solidificată, fiind produsă doar din unt de cacao, cu zahar adăugat, lapte, arome și emulsificatori precum lecitină. Ne declară Aura.

Ciocolata este atât de populară încât este pomenită în multe alte replici celebre. De exemplu actorul Mel Gibson în filmul „Ce-şi doresc femeile?” ajunge la următoarea concluzie: După 20 de ani de căsătorie încep în sfârșit să înțeleg lucrurile. Cred că răspusul este undeva între conversație și ciocolată.”

Am mai aflat că o ciocolată de calitate nu trebuie să conțină orice tip de grăsimi (de exemplu, ulei de palmier), ci doar unt de cacao. Dacă pe etichetă apar cele 4 ingrediente: unt de cacao, masa de cacao, lecitină și zahăr, puteți fi sigur că țineți în mână un produs de calitate pe care îl puteti oferi și copiilor.

FOARTE IMPORTANT!

  1. Ciocolata stimulează interesul pentru învățare. Vinovat este triptofanul, un aminoacid care stimulează producerea de serotonina și, asupra creierului uman, are efectul unui antidepresiv. Din acest motiv, o cantitate suficientă de serotonina din creierul copilului îi îmbunătățește abilitățile mentale.
  2. Ciocolata îmbunătățește memoria, vederea și somnul.
  3. Ciocolata îmbunătățește concentrarea copilului. Teobromina – stimulează sistemul nervos central
  4. Ciocolata contine Vitamina B1 supranumită şi “vitamina bunei dispozitii” sau “vitamina performanţei intelectuale”, este indispensabilă sănătăţii fizice şi psihice, având efecte benefice asupra sistemului nervos, digestiv, dar şi la nivelul muşchilor şi chiar al inimii. Vitamina B2 ajută la transformarea grăsimilor, carbohidraţilor şi proteinelor în energie, necesară pentru vindecarea şi menţinerea unui tegument sănătos, ajută organismul la echilibrarea acidităţii şi este importantă pentru păr, unghii şi ochi. Vitamina PP(B3), este o vitamină care susţine procesele genetice în celulele organismului şi care ajută la procesarea grăsimilor din corp. Provitamina A (beta-carotenul), antioxidant, care îmbunătățește metabolismul copilului, protejându-i vasele sanguine și asigurându-i o imunitate crescută.

Ciocolata ideală pentru copii este considerată ciocolata cu lapte. Ciocolata neagră, foarte indicată pentru adulți, nu este la fel de indicată pentru copii, din cauza conținutului ridicat de cacao care îl poate suprastimula pe cel mic. O selecție foarte interesantă de ciocolată și praline găsiți la #SELGROS. Când sunt în fața raftului cu ciocolată papilele mele o iau razna. Mă simt o norocoasă deoarece o cunosc pe Aura, ciocolatierul meu de încredere.
Mai mult decât atât, consumul ciocolatei stimulează producerea așa-numitului hormon al fericirii – Endorfina..

Ca și vinul, ciocolata se degustă cu toate simţurile de care dispuneţi. Văzul, auzul, gustul și atingerea trebuie să fie active și implicate complet în procesul degustării, pentru ca aromele să inunde simţurile, iar savoarea să fie desăvârșită.

Asemenea degustării de ciocolată și degustarea de vin este o adevarată artă.. Asociate cu atentie, cele două vă pot aduce stisfacții dacă țineți cont de câțiva pași:

  1. PREGATIRE: Ciocolata ar trebui să fie servită la temperatura camerei, și vinul la temperatura recomandată în funcție de soi. Curățați-vă cavitatea bucală cu apă plată și/sau un biscuit simplu;
  2. DEGUSTAȚI VINUL: Învârtiți vinul în pahar astfel încât acesta să-și elibereze aromele. Apoi mirosiți-l, ce arome detectați?! Acum luați o înghițitură mica de vin, descoperiți aromele, textura, plimbați-l prin gură;
  3. DEGUSTAȚI CIOCOLATA. Rupeți o bucățică de ciocolată, mirosiți-o, ce arome regăsiți?! Analizați culoarea, nuanța. Lăsați-o să se topească ușor în cavitatea bucală, ce arome detectați? Cum este textura ciocolatei?!
  4. ACUM, VINUL DIN NOU: Luați o înghițitură de vin, aceasta se va amesteca cu ciocolata, veți simți cu se schimbă gusturile, cum se evidențiază;
  5. REPETĂ TOȚI PAȘII.

Eu am testat ciocolata neagră (70%) cu Cabernet Sauvignon de Dealu Mare, ciocolata cu lapte cu Pinot Noir matur și cea alba cu Moscato d’Asti.

Cât despre VIN acesta are efecte benefice și în prevenirea bolilor cerebrovasculare, reducerea incidenței accidentelor cerebrale ischemice. De asemenea resveratrolul,  „substanţa minune”, prin proprietăţile sale excepţionale, reprezintă explicaţia faptului că femeile din Franța de exemplu, își păstrează frumusețea timp îndelungat. Resveratrolul extras din sâmburi şi pielița boabelor de struguri are puternic efect antioxidant, antiaging şi de protecţie a sistemului cardiovascular.

 

 ‘’Vă spun iarăşi: beţi vin! Pe urmă vă vine pofta şi de săruturi şi de cules de flori şi de prietenie şi de bunul somn adânc şi de râs, iar dimineaţa — în loc de ziare — veţi citi poeţi.’’Bela Hamvas.

» MAI MULTE POZE AICI

 

Targul national Transylvania Wine Fair

Wine & Chocolate – KRKA

Muzica, carte, vin, ciocolata @The Conutry Hotel

Vin & inghetata artizanala Luado @Arnie’s Studio

Degustare vin si praline Luado

Oameni frumosi alaturi de pasiunea noastra

Povești de iarnă cu răsfăț de ciocolată belgiană

 


Pentru orice informații/detalii suplimentare sau pentru înscrieri ne puteţi contacta la adresele de pe pagina de Contact.