Tersamonia

CUM SĂ PĂSTREZI VINUL ÎN CONDIȚII OPTIME. SFATURI PRACTICE


CUM SĂ PĂSTREZI VINUL ÎN CONDIȚII OPTIME. SFATURI PRACTICE

 

Trebuie să conștientizați că doar un procent extrem de mic din vinurile din comerțul tradițional au potențial de învechire. Majoritatea vinurilor sunt create pentru a fi consumate în următorii 1,2  ani .Totuși dacă aveți acasă o mică colecție ce are o mare însemnătate sufletească iată câteva reguli de care trebuie să ții cont:

  1. Temperatura

Căldura este principalul inamic al vinului. Vinul se maturează cel mai bine la tempertaturi relativ joase, 8-14°C; variațiile de temperatură între iarnă și vară mai mari de 6°C nu sunt recomandate pentru vin. Personal, acasa, am 22 de grade Celsius, motiv pentru care nu am o colecție impresionantă cu sticle de vin. Bun, o să ziceți că puteți păstra vinul în frigiderul din bucătarie timp de câteva luni. Corect, însă nu este indicat să-l păstrezi astfel prea mult timp. De ce? Temperatura din frigider este, de obicei între 4 -10 grade Celsius. Lipsa umidității ar putea duce la uscarea dopurilor, fapt ce va permite aerului să se pătundră în sticlă prin porii dopului de plută și să afecteze calitatea vinului; Eu am un frigider de dimensiuni medii. Aici ajung pentru maxim 1, 2 zile o sticlă de vin desfacută, însă vidată corespunzator pentru a nu prelua mirosul de frigider. Un astfel de set costă 50 de RON.

Mai important decât să te străduiești să păstrezi vinul la 12-13 grade Celsius este să-l ferești de trecerile de la rece la cald sau de la cald la rece. Dincolo de posibilitatea pierderii aromelor, agresarea vinului ar putea împinge dopul în afară sau ar putea genera infiltrații. Dacă peste noapte îți intră centrala în avarie nu te grăbi ca a doua zi să dai o petrecere!

  1. Luminozitatea

Lumina, dar mai ales razele soarelui, poate deveni o problemă pentru păstrarea vinului pe termen mediu și lung. Razele ultraviolete pot afecta calitatea vinului. De aceea poate ai observant ca unele vinuri sunt îmbuteliate în sticle închise la culoare și altele în sticle transparente. Încaperea în care depozitezi vinul trebuie să fie dotată cu becuri incandescente deoarece sunt mai sigure pentru vin decât cele fluorescente, care emit o cantitate mică de raze ultraviolet, dar mai multă caldură.

  1. Umiditatea

Experții în vinuri spun că sticlele de vin trebuie păstrate într-un spațiu în care umiditatea este de 70%. Teoretic, aerul prea uscat duce la uscarea dopului, care va lăsa particulele de aer să pătrundă în interiorul sticlei. Dacă umiditatea este cuprinsă între 50 și 80%, vinul se află în siguranță. În plus, prea multă umiditate poate duce la apariția mucegaiului, care nu va afecta vinul bine sigilat. Puteți investi într-un Higrometru digital (60 de RON) ce măsoară cu precizie umiditatea din încăperea unde este poziționat.

  1. Vibrațiile sau șocurile

Sticlele cu vin sunt recomandat a fi depozitate în poziție orizontală, pentru a lăsa lichidul să fie în permanență în contact cu dopul, fapt ce împiedică uscarea acestuia. Dacă nu păstrezi vinul timp de foarte mulți ani, depozitarea pe orizontală nu este necesară. Cu toate acestea, o astfel de metodă de depozitare te va ajuta să economisești mai mult spațiu și în mod sigur nu va afecta calitatea vinului. Vibrațiile puternice pot mișca sedimentele din interiorul sticlelor de vin vechi sau a celor nefiltrate, împiedicând decantarea acestora și afectând gustul și textura vinului. Doar nu vrei să ajungă în pahar aceste ‘’resturi’’ ce din punct de vedere estetic nu arata deloc bine și e posibil să-ți sperii invitații mai puțin experimentați în lumea vinului. Fară panică în caz de depuneri de tartru pe dop!

  1. De evitat

Dacă nu este deținatorul unui subsol cu temperatură constantă, umiditate și luminozitate potrivită, care poate fi transformată într-o pivniță, poți improviza niște rafturi simple din lemn sau fier forjat în debara. Exclude din planurile tale chiar daca soacra te oblige să-ți expui vinurile în:

  1. Recomandări