Tersamonia

Interviu cu propietarii distileriei Sanct Georgius


Povestea Potio Nobilis a început în anul 2010 când cei doi viitori asociați Dezso Tibor și Fustos Imre au descoperit pasiunea comună pentru palinca de calitate superioară transformându-și hobby-ul în bussines. Primul lucru la care au aspirat a fost să producă distilatele din fructe în categoria de băuturi fine, gourmet și la noi ca în alte țări dezvoltate în acest domeniu.

Astfel ne mărturisește Dl. Fustos că de aici a început un drum lung, cu vizite la distilerii renumite, producători de utilaje, degustări, cursuri de sommelier în distilate, documentare în manuale de specialitate etc.

Cel mai important aspect când ai un vis, pe care hotărăști să-l realizezi timpul zboară, oboseala dispare, distanțele se scurtează și rezultatele încep să apară, declară micul producătorul.

Dacă vă întrebați care este rețeta secretă în primul și cel mai important rând fructele sănătoase și coapte cu gust și aromă specific fiecărui soi în parte. Apoi acestea necesită să fie curățate bine, îndepărtarea cozilor, sâmburilor, frunzelor, ciorchinilor după caz. Tocarea măruntă este următorul pas, până materia primă ajunge sub formă de piure pentru bebeluși. Cât mai repede această tocatură este transferată în vase de fermentație curate pentru a fi evitată oxidarea fructelor și apoi începerea fermentației controlate la temperatură scazută, în lipsa oxigenului, dacă este cazul se controlează și PH-ul. Nu se adaugă zahăr, arome artificiale sau alcool. După acestă fermentare urmează bineînțeles procesul de distilare în cazane neaparat din cupru.

Informația prețioasă este că producătorii nu ne concentrează pe cantitate ci pe calitate. În final sufletul, pasiunea si nivelul de cunoștințe din domeniul fac totul.

După această poveste extraordinară despre partea de producție, urmează să aflăm dacă hobby-ul s-a transformat într-o afacere. ‘’Încă nu este un business, a rămas mai mult un hobby. Nu avem ținte de profit, avem ținte de calitate și de clienți multumiți, de medalii obținute la concursuri cât mai importante. Sigur după 6-7 ani începem să nu mai aducem bani de acasă pentru investiții și produse noi. Încet, încet se formează clientela care revine, uneori de la sute de kilometrii și încasările depășesc un pic costurile. Nu ne grăbim. Deocamdată ne concentrăm mai mult pe performanța produsului și suntem convinși că dacă păstrăm și încercăm să creștem calitatea produsului va deveni și un mic business din care pot trăi decent două familii și câțiva angajați.‘’ povestește Dl. Fustos.

Munca celor doi pasionați nu a rămas nerăsplătită. Participarea la concursurile internaționale de specialitate le-au adus zeci de medalii obținute în Austria, Ungaria, Sebia, Slovacia, astfel toate sortimentele produse până acum au cel puțin o medalie în palmares.

Pentru curioși din planurile de viitor fac parte testarea și achiziționarea de materii prime noi și mai interesante, diversificarea sortimentației de la 16 -17 să ajungem la 20, ulterior câteva lichioruri pentru doamne obținut de exemplu din coacaze negre și palincă de coacăze negre sau chiar zmeură.

Vă îndemn să-I urmăriți pe acești oameni speciali ce fac o echipa grozavă cu scopul de a aduce bucurie și mândrie prin intermediul palincii.