Tersamonia

Petro Vaselo


Povestea cramei, spusă de Ariana Negru, începe în urmă cu aproape 10 ani, cand aflat într-un tur al imprejurimilor  Timisoarei, afaceristul Nello Dal Tio a descoperit peisajul satului Petrovaselo. Marcat de asemănarea cu plaiurile natale, acesta decide să cumpere în această zonă 172 ha şi să investească într-un proiect îndrăzneţ, a cărui prime faze de dezvoltare s-au încheiat anul trecut: plantarea a 42 de ha de viţă de vie şi construirea unui centru de vinificare cu o suprafaţă de 4000 mp. Satul Petrovaselo se află la 6 km de mult mai cunoscuta localitate Recaş, fiind la origine un sat croat, de unde şi vechea denumire maghiara Horvathpeturfalva (satul lui Petru croatul), devenit mai apoi Petrovo Selo (satul lui Petru). Prima recoltă are loc în 2009, însă pentru că nu exista posibilitatea vinificării în arealul de recoltare, strugurii proaspăt culeşi sunt încărcaţi în vagoane frigorifice şi trimişi în Italia, la Montalcino, pentru a fi vinificati la crama Wine Circus, aflată sub comanda lui Roberto Cipresso. Aşa au luat naştere vinurile de masă Otarnita 2009 si Ovaş 2009. În toamna lui 2011 crama din vârful dealului Gorije Seliste din Petrovaselo e finalizată şi dotată cu tehnologia necesară, astfel că de acum încolo vinurile purtând brandul Petro Vaselo urmează a fi produse aici sub supravegherea lui Marco Feltrin.petrovaselo_image Mai multe detalii despre Petro Vaselo găsiţi pe: www.petrovaselo.com.