Tersamonia

Vinul Rose – deosebit si intrigant


‘’Vinul băut singur nu prea are haz. Rosé-ul, mai ales, reclamă companie. Să citim împreună. Și să ne bucurăm de un gust, de o senzație, de o amintire, de o perspectivă, de azi […] Vinul nu mai e băutură, ci elixir, simfonie, epopee, Bildungsroman, şcoală şi filozofie a vieţii, ceva ce nu se spală din pahar, ci ar trebui să fie lăsat să prindă crustă ca moaştele în racla de cleştar.’’ Rosé, Marius Constantinescu 

După ce am citat din această carte minunată vă las în rândurile ce urmează câteva informații ce ar trebui sa le afle fiecare iubitor de vin Rosé.

Pe piața din România puteți găsi pe rafturile magazinelor specializate vinuri Rosé obținute din soiuri internaționale ca: Syrah, Cabernet Sauvignon, Pinot Noir, fie importate din Franța – Provence Rosé sau Tavel Rosé din regiunea Côtes du Rhône, etc. De exemplu o cramă din Dealu Mare are mai nou în portofoliu un vin Rosé, sec și aromat, definit de stilul de “lume nouă”, vinificat din șase soiuri și anume: Fetească Neagră, Cabernet Sauvignon, Merlot, Shiraz, Pinot Noir și Busuioacă de Bohotin. Dacă sunteți curioși vă sugerez să degustați și un Rosé din Podgoria Lechinţa, maturat pe drojdii fine, în tancuri de inox.

Ca asociere culinară vă recomand să serviți vinul Rosé alături de preparate ușoare, din carne albă sau fructe de mare, salate cu sosuri albe sau deserturi cu fructe roșii de pădure etc.

Temperatura de servire potrivită este între 5-8 grade C.

‘’Ca să faci lucruri mari, ai nevoie de două lucruri: un plan și foarte puțin timp.’’ L. Bernstein

Există patru modalităţi prin care se poate obţine vinul rosé și anume:

  1. PRESARE DIRECTA – boabele de strugurii roșii sunt zdrobite cu blândețe și presațe în același mod ca în cazul obținerii vinurilor albe. În acest fel se extrage culoarea din pielițele boabelor, însă vinificatorul este precaut în aplicarea acestei metode pentru a nu extrage prea mulți tanini. În acest fel sunt produse cele mai delicate nuanțe de vin Rosé.
  2. MACERARE – boabele de struguri roșii sunt procesate exact ca în producerea vinului roșu, iar odată ce începe fermentarea, sucul este extras după 6 până la 48 de ore, în funcție de nuanța la care dorește să ajungă oenologul. Culoarea vinului Rosé astfel obținut va fi mai intens cu cât contactul cu pielițele este mai îndelungat. După presare, fermentarea continuă la rece (12-14 grade C) pentru a reține cât mai multe arome.
  3. PRIN SÂNGERARE – această metodă este în linii mari asemănătoare cu metoda macerării, cu precizarea că, doar o parte din must este îndepartat, restul rămânand în contact cu pielița pentru a produce vin roșu. Principalul scop este de a crește concentrația vinului roșu, vinul Rosé produs prin această metoda fiind un produs secundar.
  4. PRIN AMESTECARE – o mică cantitate de vin roșu ( 5% ) este adaugată vinului alb pentru a produce vinul Rosé. Aceast procedeu nu este permis în EU, cu excepția șampaniei (Champagne) Rosé, însă această metodă este folosită în Lumea Nouă pentru a produce vinuri Rosé acesibile și savuroase.

Cele mai intalnite arome ale vinului rosé sunt de fructe, flori, citrice sau pepene galben, cărora li se adaugă arome plăcute de plante verzi proaspete. În funcţie de tipul de struguri aleşi, vinul rosé poate căpăta o varietate bogată de arome.